ERIBEL, deurenproducent die de droogmontage introduceerde

Innovatie zit verankerd in het DNA bij Eribel, de producent van technische deurgehelen zoals brandwerende, akoestische en veiligheidsdeuren met vestigingen in Hoogstraten, Lommel en Relegem. CEO Rony Bols startte ooit als monteur, maar besefte al gauw dat de enige manier waarop dergelijke deuren efficiënt gemonteerd kunnen worden was door te werken met deurgehelen. In die optiek introduceerde Eribel in 2003 de droge montage voor metalen deurenomlijstingen, een systeem dat intussen massaal is overgenomen.
Meer dan tien jaar geleden startte Eribel als eerste met droge montage voor metalen deuromlijstingen. Het opgieten met beton werd vervangen door een kliksysteem waarbij de omlijsting van de deur in het prékader wordt gelijmd en geschroefd. De omlijsting wordt tijdens de afwerkingsfase op de werf in mekaar geklikt en als deurgeheel geleverd en geplaatst wat fouten tot een minimum herleidt. De voorbereidingsfase is meer dan ooit belangrijk, talrijke parameters worden verwerkt in een “Eribel deurenlijst” om de perfecte deur op maat te produceren.
Intussen blijft Eribel verder innoveren. “De nood aan robuuste en duurzame deuren is er altijd”, vertelt Adeline Damiron, marketingverantwoordelijke bij Eribel. “Onze eindklanten zijn architecten en bouwheren. We vragen hen welke nood en behoefte zij hebben en wat wij voor hen kunnen doen. Daarmee gaan wij aan de slag. We leveren aan gevangenissen en zorgcentra. Zo leverden we veiligheidsdeuren voor de gevangenis van Beveren en het psychiatrisch centrum van Emmaüs in Duffel. Ze zijn even stevig als metalen deuren, maar toch volledig opgebouwd met een houten deurblad.”

Eigen oven voor brandproef
Elke deur wordt uitgebreid getest voor ze in productie gaat. “Natuurlijk gelden er bijvoorbeeld voor gevangenissen strikte normen", zegt Adelin Damiron. "We hebben zelfs geïnvesteerd in een eigen testoven om de brandproef hier in huis te kunnen doen. Zo weten we zeker dat we de nodige attesten probleemloos zullen krijgen.”
Reeds lang voor er sprake was van de nieuwe CE normen bracht Eribel het volledige deurconcept op de markt. “Wij maken zowel deurblad als omlijsting, en kunnen ook de montage zelf doen”, klinkt het. “Sinds kort hebben we ook een onderhoudsafdeling die achteraf de deuren kan onderhouden.” Ook de productie wordt regelmatig vernieuwd. “We werken met de meest efficiënte technologie, en de meest performante machines. Daardoor kunnen we sneller en logischer werken.”
Wekelijks wordt bij Eribel op maandagochtend een ‘innovatieve vergadering’ gehouden waarbij het team bespreekt wat verbeterd kan worden, zowel op het vlak van materiaalkeuze, machines, productie als personeel. “We vinden het belangrijk om maatschappelijk verantwoord te ondernemen”, zegt Damiron.